Awokado to wyjątkowy owoc ! Przepis na jajko zapiekane w Awocado.

Awokado to wyjątkowy owoc ! Tak OWOC, bardzo smaczny, zdrowy no i tłusty a o to chodzi :-)?
Niektórzy z Was mogą pukać się w czoło bo podkreślam fakt, że Awocado to owoc, ale uwierzcie mi „są tacy i to nie żart dla których…” jest to jeszcze warzywo ! Miałem taką edukacyjną pogawędkę w jednym z naszych narodowych dyskontów z jedną z młodych ekspedientek, której grzecznie wyjaśniłem, że to owoc, a batat z kolei to taki ziemniak tylko, że w kolorze marchewki i bardziej od niej słodki
O.K. Tyle wstępu miał być przepis no to lecimy.
Przepis jak to zawsze u nas prosty, łatwy, smaczny i co najważniejsze pożywny.
Składniki:
2 lub 3 awocado
4 lub 6 jajek ( ja kupuję na targu wiejskie z 2 żółtkami wówczas jak uda Ci się dostać właśnie takie lub jajko jest sporych rozmiarów to możesz 2 jajka zastąpić 1 dużym!
Sól morska grubo zmielona (do smaku)
Pieprz czarny świeżo zmielony (do smaku)
¼ łyżeczki pieprzy cayenne,
¼ łyżeczki chili w proszku,
¼ łyżeczki granulowanego czosnku,
½ łyżeczki siemienia lnianego
Przygotowanie i czas:
około 25 min.
Umyj oczywiście owoce. Przetnij awocado w poprzek lub wzdłuż oraz wyciągnij pestkę i delikatnie pogłęb otwór, ale bardzo delikatnie nie wybieraj zbyt dużo miąższu bo co będziesz później spożywał ? :-/
Ja preferuję w poprzek co prawda więcej roboty bo trzeba odkroić podłużną końcówkę aby ustawić jedną z połówek awocado równo na spodzie.
Aby w tak przekrojonym avocado wyciągnąć łatwo pestkę trzeba tylko przecięte połówki obrócić jedną w prawo drugą w lewo (obrazowo mówiąc to tak jakbyś chciał swemu dziecku otworzyć jajko niespodziankę ).
Ustaw przygotowane połówki na blachę lub w odkrytym naczyniu żaroodpornym.
Wbij do każdej z nich po jajku lub jego połowie, ale wraz z żółtkami.
Przy dużym jajku żółtko podziel na pół używając do tego pozostałych skorupek, które trzymasz mam nadzieję jeszcze w ręku ?! Dasz radę ! 3-mam kciuki !
Rozgrzej wcześniej piekarnik do 160° max do 180°.
Posyp avocado oraz jajka przyprawami, a na koniec siemię lniane na żółtka i piecz przez około 20 min.
Pamiętaj zaglądaj do piekarnika po około 15 min. aby jajka były takie jak lubisz !
Ja sobie dogadzam i do zapiekanek dokładam 2 plastry surowego wędzonego łososia.
Smacznego.
Źródło:
Leanne Ely. Umiarkowana dieta paleo. Jeść zdrowo i nie zwariować. 2014.
Comments are currently closed.