„Jeszcze w zielone gramy” ! Poświąteczny detox i 2 zdrowe przepisy dla leniwych

Święta dawno za nami. Może i całe szczęście? Czas już wrócić do treningów i warto by pomyśleć aby tym samym bez ociągania przejść na zdrowsze paliwo skoro czas najważniejszych startów zbliża się nieubłaganie.
Po świętach proponujemy Wam 2 przepisy, które pozwolą trochę oczyścić nasz organizm i przepalić te wszystkie: mazurki, serniki, babki, białe kiełbasy i inne świąteczne rarytasy.
Dzisiaj chcemy zachęcić Was do gry w „zielone”.
Jak to nieżyjący już niestety klasyk Wojciech Młynarski pisał:
„Jeszcze w zielone gramy, jeszcze nie umieramy Jeszcze się spełnią nasze piękne dni, marzenia plany…”
Nasza gra w zielone to proponowane przez nas potrawy, które już swą nasycona zielona barwa krzyczą do nas jakie to my jesteśmy zdrowe i smaczne ma się rozumieć !!!
Dziś na pierwszy plan propozycja na wartościowe śniadanie. Pełne witamin oraz a jakże by miało być inaczej ? Oczywiście kawasów omega3/omega 6.
Et voila oto jeden z naszych faworytów
1.Zielony Omlet z 4 jaj:
Składniki
- ¾ garści wcześniej umytego jarmużu,
- ¾ garści wcześniej umytego szpinaku,
Potrzebujemy:
- Pół garści pokrojonego i wcześniej umytego szczypiorku,
- 4 duże kurze jajka,
- ½ avocado,
- 5 szt. rzodkiewki,
- Garść wcześniej uprażonych pestek słonecznika oraz dyni,
- Duża łyżka stołowa siemienia lnianego,
- 1 mała lub ½ czerwonej cebuli pokrojonej w piórka,
- Olej Golden Drop lub ewentualnie dobrej jakości olej roślinny lub oliwa z oliwek,
- Pieprz oraz szczypta czosnku niedźwiedziego do smaku.
Przygotowanie:
- Kroimy w piórka cebulę i wrzucamy z 3 kroplami oleju na rozgrzaną patelnię aby ją ładnie zeszklić.
- Po chwili dodajemy resztę składników. Na początku same ziarna (dynia, słonecznik, siemię).
- Po około 2 min poszarpany jarmuż, szpinak oraz rzodkiewki pokrojone na 4 części.
- Po chwili mieszając dodajemy jeszcze parę kropli oleju Golden Drop lub innego zdrowego oleju.
- Gdy na patelni wszystko nam się zaczyna dusić staramy się przemieszać wszystkie składniki.
- Następnie na patelnię dodajemy całe lekko zmiksowane wcześniej jajka lub same białka jak kto woli ? (My nie oddzielamy żółtek od białek) ale jak chcemy aby omlet był bardziej puszysty to warto to zrobić. Można dodać także do białka łyżkę mleka kokosowego aby nasz omlet był ładnie kremowy. Mleka krowiego nie używamy w naszych przepisach !
- Pod koniec dodajemy szczyptę pieprzu i czosnku do smaku. Czekamy aż wszystko się nam ładnie zetnie.
- Na sama koniec przed podaniem i wyłożeniem na talerzu dodajemy pokrojoną w kostkę połówkę avocado oraz posypujemy świeżym szczypiorkiem.
Ot cała filozofia
Na lunch (obiad) lub kolację jak Wam przypasuje polecamy:
2.Zielone placki (paleo) z łososiem
Składniki
- 1 paczka mrożonego szpinaku (lepszy jest ten w bryłkach),
- 1 paczka mrożonego jarmużu lub kilka świeżych, posiekanych liści ale przesortowanych i odseparowanych od twardych łodyg,
- 2 paczki po 100g i wędzonego łososia lub duża 1 paczka 200g,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 4 /5 jaj,
- 5 łyżek mąki kokosowej,
- sok z ½ cytryny,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- ½ łyżeczki sproszkowanego czosnku niedźwiedziego oraz
- 1 starty ząbek świeżego czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia (my preferujemy olej kokosowy).
Wskazówki
- czas przygotowania około 15 min
- porcje około 12 placków (zależy od ich wielkości) preferujemy rozmiar zaciśniętej pieści.
Przygotowanie:
- Mrożonki szpinaku oraz jarmużu dokładnie odciskamy z wody ! W razie potrzeby siekamy ponownie. Wrzucamy do miski razem z posiekaną natką pietruszki. Dodajemy posiekanego wędzonego łososia oraz jaja.
- Następnie dodajemy sodę oczyszczoną i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Potem stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy mąkę kokosową. Za każdym razem sprawdzamy konsystencję. Ciasto powinno być plastyczne i gęste ale i lepkie.
- Mieszamy wszystko dokładnie, dodajemy przyprawy i jeszcze raz mieszamy wszystko razem z przyprawami.
- Na koniec dodajemy sok z cytryny i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Nakładamy porcje ciasta uformowane w rękach. Do porcjowania możemy użyć łyżki np. do nakładania sałatek ?
- Placki smażymy pod przykryciem aż się przyrumienią.
- My zamiast patelni użyliśmy garnka z powłoką teflonowa oraz pokrywką.
- Placka po około 2/3 min. odwracamy na drugą stronę i znów smażymy przez dosłowna chwilę do zrumienienia.
- Podajemy z natką pietruszki, suszonymi pomidorami lub z dobrym serem (dla tych, którzy nie mają problemów z laktozą i kazeiną).
Inspiracja:
- Własna
- http://cookitlean.pl/
Comments are currently closed.