Zielono – wiosenny Omlet Paleo

Tak z przekorą na tłusty czwartek dziś chcemy polecić pełen tłuszczów omega 3 oraz omega 6 przepis na śniadaniowy wbrew pozorom bardzo prosty Omlet.
My właśnie tak zaczęliśmy nasz tłusty czwartek a Wy ???
Na naszej stronie znajdziecie tylko takie przepisy. Ma być zdrowo, wartościowo, syto i przede wszystkim prosto i szybko.
Zielono – wiosenny Omlet Paleo
Potrzebujemy:
- ¾ garście wcześniej umytego jarmużu
- 3/4 duże jajka
- 100 g. kiełbasy z dziczyzny ( Jeleń, sarna, dzik do wyboru ) Kiełbasę kroimy w kostkę
- ½ avocado
- 5 szt. rzodkiewki
- Garść wcześniej uprażonych pestek słonecznika oraz dyni.
- 1 mała lub ½ czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
- Olej Golden Drop lub ewentualnie dobrej jakości olej roślinny lub oliwa z oliwek.
- Pieprz dla smaku.
Przygotowanie:
- Kiełbasę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię aby podsmażyć. Kiedy kiełbasa pod wpływam własnego tłuszczu zacznie skwierczeć na patelni dodajemy cebulę pokrojoną w piórka a po chwili resztę składników jak poszarpany jarmuż, rzodkiewki pokrojone na 4 części oraz ziarna dyni oraz słonecznika i po chwili mieszając dodajemy jeszcze parę kropli oleju Golden Drop. Gdy na patelni wszystko nam się zaczyna dusić staramy się wymieszać naszą dziczyznę ( wurst ) z resztą składników. W tym czasie wbijamy całe jajka lub same białka jak kto woli. ( My nie oddzielamy żółtek ) ale jak chcemy aby omlet był bardziej puszysty to warto to zrobić. W pojemniku-misce staramy się jak najlepiej zmieszać, zmiksować jajka po czym wylewamy wszystko na patelnię i dodajemy szczyptę pieprzu do smaku. Czekamy aż wszystko się nam ładnie zetnie. Na sama koniec przed podaniem i wyłożeniem na talerzu dodajemy pokrojoną w kostkę połówkę avocado !
endutrition.pl życzy smacznego !
Comments are currently closed.