Pyszny omlet w sam raz na długi trening endurance !

Dzisiaj chcieliśmy Wam polecić mega prosty przepis na pyszny omlet, który będzie doskonałym śniadaniem np. na zaplanowany przez Was weekendowy długi trening endurance. Długi znaczy się 4-5 godzinna jednostka treningowa na rowerze lub tzw. bieg LSD ( Low Slow Distance) – wybieganie zwane często wycieczką tlenową.
Dzisiejszy przepis skomponowany jest głównie ze składników o niskim indeksie glikemicznym mimo tego a może przede wszystkim niska wartość glikemiczna będzie miała korzystny wpływ na regulację glikemii to znaczy, że Wasz organizm będzie trawił i wchłaniał wolniej dostarczone w pożywieniu węglowodany co spowoduje ograniczenie spadków i wahań cukru w Twojej krwi ! Szybkie i silne skoki wartości glukozy w układzie krwionośnym powodują występowanie hipoglikemii co w konsekwencji doprowadza do gwałtownych spadków energii, zawrotów głowy, ospałości, drżenia rąk i spadku koncentracji. A to sytuacje których każdy z nas stara się uniknąć. Zwłaszcza podczas zawodów a tym samym w trakcie długotrwałego treningu gdzie z reguły jesteśmy zdani tylko na siebie bo jedyna strefa bufetowa to ewentualnie mijany przez nas market o ile jest otwarty ?
Oczywiście od razu pragniemy wyjaśnić, że przy sportach wytrzymałościowych jakim jest np. TRIATHLON, nie da się uniknąć na dłuższą metę produktów o wysokiej wartości tego wskaźnika i zazwyczaj podczas zawodów właśnie „ratujemy się” różnymi żelami energetycznymi, napojami, lub batonami o wysokim indeksie glikemicznym. Im później zacznie nam odcinać tzw. „prąd” tym lepiej.
Ostatnio mnóstwo osób boryka się z problemem cukrzycy. A coraz więcej takich osób w naszym sportowym otoczeniu cierpi właśnie na tą chorobę. Cukrzycy muszą bacznie przyglądać się i kontrolować temat indeksu glikemicznego z uwagi głównie na swoje zdrowie i bezpieczeństwo. Jednak od doradzania w tym temacie są specjaliści – diabetycy i nie chcemy odbierać im chleba
Nasz przepis również kierujemy do tej grupy sportowców cukrzyków !
Ok. Dość teorii. Czas do roboty ! Dobre śniadania a później konkretny trening.
Dziś omlet z orzechami, sezonowymi owocami oraz musem avocadowo-kakaowym.
Porcja dla 2 osób.
Składniki:
- ½ szklanki mleka ( my preferujemy kokosowe byle nie krowie ale może być każde inne roślinne )
- Jajka kurze 3-4 szt.
- Garść płatków owsianych bezglutenowych lub jaglanych.
- Szczypta soli
- Olej kokosowy
Do blendera wbijamy oddzielone biało od żółtka. Żółtka wbijamy do salaterki lub miseczki. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy pianę ale nie za gęsto ! Do żółtek dodajemy garść płatków, ¼ szklanki mleka i wszystko mieszamy. Na rozgrzanej patelni dodajemy łyżkę oleju kokosowego i po 1 min. połączone i zmieszane białko oraz żółtka z płatkami i mlekiem. Wylewamy na rozgrzana patelnię. Smażymy około 4 min jedną stronę a 3 min drugą.
Przed samym smażeniem lub w jego czasie przygotowujemy pyszny mus avocadowo-kakaowy
Składniki:
- ½ Avocado
- Kakao lub karob, który jest jego ciekawym zamiennikiem ( polecamy spróbować ),
- Owoce sezonowe. Jagody, jeżyny, maliny, borówki. Jak brak takich smakołyków to wystarczy niezastąpiony banan, kiwi czy mango,
- Orzechy, rodzynki, migdały itp,
- ¼ szklanki mleka kokosowego.
Rozgniatamy widelcem lub blendrem wszystkie składniki poza owocami. Dodajemy mleko, ale ostrożnie aby mus nie był za rzadki. Jak zostanie Wam trochę mleka to spróbujcie dolać je do czarnej kawy. Dla nas taka kawa do śniadania to pychota i może Wam również zasmakuje ?
Dobrze wymieszajcie mus i rozsmarujcie go na omlecie, a następnie posypcie wg uznania owocami i orzechami. Dla podwyższenia indeksu glikemiczngo, dodajcie trochę miodu a na treningu czy zawodach będziecie fruwać
Smacznego
Comments are currently closed.